U godini za nama

U godini za nama…

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica zdravstvenih ustanova Beograda, članica Unije udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Republike Srbije.

U težnji da se menjamo, da budemo  bolji, da ne izneverimo očekivanja članstva, da širimo misiju dobrovoljnog udruživanja u interesu profesije, sumirali smo  godinu koja je ostala za nama.

Sumirali smo godinu  truda, posvećenog rada. Nekada više, nekada manje kritični i samokritični osvrt na 2018.godinu .

I Z V E Š T A J 

Stručne aktivnosti Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica zdravstvenih ustanova Beograda  – od osnivanja do decembra 2018.godine

 

Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Beograda  osnovno je 07.04.2017. godine uz svesrdnu podršku koleginica i kolega iz Specijalne bolnice „Sveti Sava“, Instituta za reumatologiju, Gradskog zavoda za kućno lečenje i palijativno zbrinjavanje, DZ „Dr Somo Milošević“, KBC Bežanijska kosa, IORSA –a i CVMU Beograda. U drugoj polovini 2017 godine i početkom 2018.godine pridružili su nam se  KBC Zemun, DZ Zemun, Institut za rehabilitaciju „Selters“ iz Mladenovca, Institut „Torlak“, Privatne praksa: Ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Manuel“, „ACTIVO“, „Dimitrijević“, Ambulanta za suzbijanje alergija, Ambulant „Avicena“ „AS medikus“, Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju, kao i pojedinačna učlanjenja iz ambulanti private prakse Beograda.

U maju 2017 godine na inicijativu osnovanog Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Beograda, u Soko Banji osnovana je Unija udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Republike Srbije,  uz podršku  Udruženja zdravstvenih ustanova i okruga iz Smedereva, Ćuprije, Kraljeva i Novoh Pazara i Leskovca.

U članu  6 Statuta Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Beograda navedeni su zadaci  na kojima se zasniva rad Udruženja. Radilo se na realizaciji svih postavljenih zadataka, ali težište rada je usmereno na realizaciju zadataka iz člana 6 stav 8 i 9

  • Samostalno, na području delovanja, grada Beograda, organizuje razne oblike kontinuirane medicinske edukacije
  • Obezbeđuje ostvarivanje potrebnog broja bodova kroz programe KME u licencnom periodu  radi ispunjavanja uslova  za obnovu licence.

Prvi akreditovani programi, Stručni sastanci i predavanja sa pismenim rešavanjem testa akreditovani su kod ZS u julskom konkursnom roku 2017 godine. Julski konkursni rok je početak naših stručnih aktivnosti koje smo sprovodili u kontinuitetu. Planski, analizirajući potrebe članstva i drugih zainteresovanih koleginica i kolega,  aplicirali smo za akreditaciju predmete KME,  u svakom konkursnom roku.

Od septembra do decembra 2017 godine održano je 14 predavanja sa pismenim rešavanjem testa i 2 stručna sastanka I kategorije. U tom periodu izdate su  2924 potvrde o učešću na KME u organizaciji Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Beograda.

Svi predavači po pozivu, Olivera Đurović, Radmila Jazić, Jelica Mišić,Zorica Marinković, Nataša Stanković, Snežana Šiklić, Prof.dr sci Gora Miljanović i Jasmina Marković održali su besplatna predavanja. Takođe, rad na pripremi predmeta za aplikaciju akreditacije kod ZS, kao i rad na organizaciji, realizaciji KME i izrada i izdavanje potvrda učesnicima KME bio je volonterski.

U 2018. godini, izuzev u julu i agustu zbog godišnjih odmora, deset meseci u kontinuitetu su realizovani  akreditovani programi KME. Za učešće na KME izdato je 5 435 potvrda.

Odluko UO za rad na organizaciji i realizaciji stručnih aktivnosti, kao i za rad predavača po pozivu vršene su simbolične neoporezovane nadoknade.

Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Beograda kao članica Unije,  aktivno je participirala u pripremi, organizaciji i realizaciji stručnih aktivnosti Unije udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Republike Srbije. U proteklom periodu, pored redovne jednodnevne KME Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Beograda,  iz nas su dva Kongresa i dva Simpozijuma.

Prešli smo jednu tešku etapu putovanja uzlaznom stazom uspeha. Svima koji su nas sputavali, osporavali i negirali odgovarali smo marljivim radom i sticanjem poverenja našeg članstva i naših simpatizera. Nastavićemo da promovišemo sestrinstvo, da radimo na edukaciji svih profila zdravstvenih radnika.

 

Predsednica Udruženja
Radmila Jazić, s.r.

Beograd,
28.12.2018.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑