Izveštaj o radu Unije u 2019. godini


И З В Е Ш Т А Ј
О РЕАЛИЗАЦИЈИ СТРУЧНИХ САДРЖАЈА УНИЈЕ УДРУЖЕЊА У 2019.ГОДИНИ


Рад Уније удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије одвијао се у складу са оснивачким циљевима и усвојеном, на седници Извршног одбора септембар 2018.године, плану рада за 2019.годину.

Медицинске сестре , здравствени техничари и сарадници из здравствених установа Републике Србије удружени у Унију Удружењa организовано су доприносили постизању жељених успеха у квалитету организације и реализације Симпозијума и Конгреса у 2019.години.

У календарској 2019.годину стручне активности Уније удруживања реализоване су кроз организацију:


А) II Национални Симпозијум

У периоду од 8 – 10.05.2019. године у Емровић рају, Новопазарска Бања, одржан је II Националном симпозијуму. Реализација Симпозијума остварена је сардањом при чему је Унија удружења медицинских сестара била организатор, а Удружење медицинских сестара Опште болнице, Дома здравља и апотека Нови Пазар, чланица Уније удружења домаћин овог значајног стручног скупа.
На II Националном симпозијуму Уније удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије, стручни рад реализован је кроз два округла стола, 35 усмених и 5 постер презентација. Издато је потврда за 190 учесника. Свечаном отварању симпозијума присуствовали су Др Мехо Махмутовић, директор ОБ Нови Пазар, Др Ервин Ћоровић, директор Завода за јавно здравље, Др Сања Радојевић – Шкодрић, директор РФЗО, Др Соња Радетинац, директор Новопазарске бање.

 


Б) III Симпозијума Удружења сестара и здравствених техничара Србије
у неурологи и секције сестара у хирургији

У организацији Унија Удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије, одржан је III Симпозијуму Удружења сестара и здравствених техничара у неурологији Србије и секције сестара у хирургији. Симпозијум је одржан у Соко Бањи у Хотелу “Моравица” у периоду од 20.09.2019. до 22.09.2019. године. У раду Симпозијума учествовало је 140 учесника из здравствених установа Републике Србије и Републике Српске. Стручни садржај Симпозијума чинио је рад у пленуму кроз организована два округла стола и усмена и постер презентација стручних радова. Пленарна тематика реализована је:
I Округли сто: Главобоље у клиничкој пракси и
II Округли сто: Мултидисциплинарни приступ у примени лапараскопије-бољи квалитет живота

 

Ц) III Национални Конгрес са међународним учешћем
У периоду од 06. – 10.11.2019.године у Хотелу „Оморика“ на Тари одржан је III Национални Конгрес са међународним учешћем.
Рад у пленуму на тему : Основи сестринске професије – Документација здравствене неге болесника – стандард сестринсе праксе, усмену и постер презентацију преко сто стручних радова у тродневном раду пратило је 205 учесника Конгреса из здравствених установа Републике Србије, Црне Горе, Македоније, Републике српске и Федерације БиХ. У оквиру пленарне тематике запажено предавање, поред еминентних стручњака из образовних и здравствених институција Републике Србије, БиХ, одржала је професор Аристидова Светлана Николаевна, ФГБОУ ВО СЗГМУ им. И.И. Мечникова, Санкт-Петербург, Россия.
У вечетрима светковина – записано у времену – одржана је промоција књиге Историјат сестринства у Србији – од манастирских болница до краја другог светског рата, ауторке Станка Копривица Ковачевић, књижевно вече у организацији Неђе Ћићо Стојановића, председника удружења књижевника Београда када су проглашени први почасни чланови Уније удружења, као и вече комуникативних вештина . Последњи радни дан Конгреса, у гала вечери, потписали смо споразум о сарадњи са Удружењем здравствених техничара „Медицинар” из Брчког.
Поред многобројних, у извештају наведених дешавања на Конгресу, завређује да издвојимо и нагласимо, да смо окупили истомишљенике из здравствених и образовних институција Републике Србије, БиХ, Републике Српске, Македоније, Руске Федерације око иницијативе покренуте од стране Уније за одржаваље Балканског конгреса.После вишесатне дебате – потписали смо МЕМОРАНДУМ о организацији I Балканског Конгреса, и да смо одмах започели припреме: одржали Научни одбор Уније, дали предлог тематике за рад у пленуму, одржали Извршни одбор Уније и донели одлуке на којима ће се базирати организација Балканског Конгреса.
Организација Балканског Конгреса је велики изазов за све нас. Убеђена сам и сигурна у успех и нове шансе за лидерство међу асоцијацијама Републике Србије, чему тежимо.


Д) IV Симпозијума здравствених техничара Удружења „Медицинар“
из Брчког, дистрикт БиХ

Први весник пролећа је, за чланове Уније удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије, позив за учешће на симпозијуму Удружења здравствених радника „Медицинар“ из Брчког, дистрикт БИХ..

Од 15-17 марта је у организацији Удружења из Брчког, под покровитељством владе Брчко дистрикта, ЈЗУ Здравствени центар Брчко и Фондације ФАМИ кроз пројекат ,,Јачање сестринства у Босни и Херцеговини“, који подржава влада Швајцарске, одржан је IV Симпозијума.
Унија удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије је присуствовала симпозијуму са 25 учесника из Краљева, Ћуприје, Смедерева, Београда и Лознице.
11 учесника је имало усмене презентације које су биле веома запажене како по садржају, тако и по начину презентовања.
Награђен је рад на тему “Крадљивци времена у сестринској пракси“, струковне медицинске сестре Тање Љубојевић, из ОБ Свети Лука Смедерево, председнице ИО Уније удружења медицинских сестара и здравствених техничара Србије.
Унија удржења је на свечаној вечери добила захвалницу за пружену подршку удружењу Медицинар.
Посебна захвалност је изражена генералном секретару Уније, Живки Мирчић, која је била узор и учитељ, особа од које се дало научити и преписати, која је охрабривала и давала подстрек развоју асоцијације и организовању едукације за сестре.


Ф) Студијско путовање

У периоду од 12.-18.05.2019.године посетом здравственим и образовним институцијама Руске федерације, као и посетом нашој амбасади у Русији.
Стручне активности студијског путовања одвијале су се по утврђеном плану:
• 13.05.2019.године посте Клиничком центру Сеченов у Москви
• 13:05.2019.године пријем у Амбасади Републике Србије
• 15.05.2019.године посета Универзитетском центру Нортх Wестерну Ст.Петербургу.

На реализованом студијском путовању, постигнути су договори о будућој сарадњи. Посредовали смо и учествовали при потисивању Споразум о сарадњи ВЗШСС из Београда и Универзитетском центру Нортх Wестерну Ст.Петербургу.
Амбасада Републике Србије у Руској федерацији дала нам је, од непроцењиве вредности, подршку на путу исписивања нових странице рада Уније удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије са иновативним смерницама за развој и унапређење сестринске професије на просторима наше државе.
Охрабрени постигнутим успесима, осведочени да су зацртани циљеви достижни, наставићемо, заједно са вама поштоване колегинице и колеге, цењени сарадници путевима стварања.

Г) VI Конгрес УМСТ КЦС „Сестринство“

У периоду од 21.-23.09.2019.године у организацији УМСТ КЦС „Сестринство“
одржан је VI Конгрес посвећен историјату сестринства.
Понесени позитивним утисцима са промоције књиге Историјат сестринства од аутора Станке Копривице Ковачевић и издавача Удружење Клиничког центра „Сестринство“ и намери да покажемо поштовање и сарадљивост са другим удружењима Републике Србије , пријавили смо и учествовали у раду на поменутом Конгресу.

Шта је још обележило 2019.годину ? Желимо истаћи следеће:

• У организацији чланице Уније, Удружење медицинских сестара и
техничара подунавског округа из Смедерева одржани су смедеревски дани медицинских сестара и здравствених техничара Смедерева. Ово је традиционално вишегодишња стручна манифестација, од недавно у знак обележавања 7 – ог априла Светског дана здравља. Високо постављени стручни циљеви, сјајна организација у коју је удахнут ентузијазам, љубав и опредељење јасне припадности организованој стручној асоцијацији подунавског округа и Унији удружења Републике Србије, вођени визијом гл.сестре ОБ „Свети Лука“ из Смедерева Иване Спасић и председнице Удружења подунавског округа Тање Љубојевић, су препознтњив печат смедеревских сестринских дана.

• Чланица Уније удружења , Удружење „Косовка девојка“ које узлазном
путањом успеха предводи председница Марина Банковић, уприличила је обележавање Видовдана – крсне славе Удружења „Косовка девојка“. Уручивање захвалница најистакнутијим члановима удружења, умешно и достојанствено уз поштовање српских обичаја , протицало је видовданско вече у пријатној атмосфери у које су , међу великим броја званица, учествовали и чланови Уније.

• У оквиру потреба за КМЕ чланица Уније, председница Уније одржала је
предавање у априлу и октобру 2019.године за чланове Удружења ОБ „Студеница“ из Краљева, и октобра 2019. за чланове удружења ОБ из Ћуприје – чланице Уније удружења.

• Без већих потешкоћа испоштована је динамика издавања часописа Визија.
И дање се ради на испуњавању услова како би се у најскорије време наш стручни часопис нашао на цитатној српској листи стручних публикација.

 

 

Скромност је врлина свих нас, наших чланица – креатора будућности наше стручне асоцијације. Задовољство за све што смо урадили у 2019.години постоји.
Да можемо више, да можемо боље настојаћемо да нас не демантује година пред нама.
Да сви заједно радимо на афирмацији наше стручне асоцијације – Уније удружења, мотивишемо чланство, симпатизере и сараднике да се масовније укључују у стручна дешавања планирана за 2020.годину.
И да нам Балкански конгрес буде успешан.


Београд, Председница Уније удружења
31.12.2019.године Радмила Јазић, с.р.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑