Međunarodni dan medicinskih sestara

Srećan nam naš dan –  Međunarodni dan medicinskih         sestara

 

 

Međunarodni dan medicinskih sestara, 12. Maj, svake godine  obeležava se  i tradicionalno proslavlјa širom sveta, na godišnjicu rođenja Florence Nightingale, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva, kao priznate profesije.

Godina za nama, rad  prilagođen potrebama epidemije Covid 19,   nametnuli su prioritete kojima se naša profesija predala. Medicinske sestre su dale neprocenjiv doprinos, nesebično se boreći za svaki ljudski život.

Izostale su organizacije obeležavanja 12 maja,  bez prikladnih ceremonija, organizovanih akademija i edukativnih sastanaka,  kako smo to do sada činili.

Postoje sećanja na dane u kojima smo radno obeležavale 12 maj verujući da ćemo skrenuti pažnju šire javnosti na značajnost profesije medicinskih sestara. Da će se prepoznati da su medicinske sestre ključne u pružanju zdravstvene zaštite, da daju neprocenjiv doprinos zdravlju ljudi  što im trasira put da budu uključene u zdravstvenu politiku.

 Postoji nada  za  vreme bez epidemije  u kome svi zajedno treba da nastojimo da profesija dobije mesto koje joj pripada. Ovo je naš trenutak u kome  snagom jedinstva i upornosti  treba da istrajemo u  pokretanju promena koje će  našu profesiju svrstati  među suštinski značajne u sistemu zdravstvene zaštite.

Da se nikada ne zaborave medicinske sestre  koje su se danonoćnim radom, u teškim uslovima izložene naporu i stresu , rizikujući svoje živote, nesebično borile za svaki ljudski život. Da nikada ne zaboravimo  medicinske sestre koje smo izgubili u borbi sa epidemijom.

Srećan nam naš dan –  Međunarodni dan mesicinskih sestara

 

Radmila Jazić,

Predsednica Unije udruženja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑