OD OSNIVANJA DO PRVE IZBORNE SKUPŠTINE

Unija udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Republike Srbije, osnovana je na osnivačkoj Skupštini 20.05.2017. godine u Soko Banji.

Nakon sprovedenog postupka registracije kod APR–a Srbije, otvaranja računa i izrade pečata, Naučni odbor Unije udruženja pripremio je za akreditaciju I Kongres, naš prvi iskorak u drugačiju, kreativniju i bolju budućnost naših udruženja – članica Unije, budućnost Unije.

Sa jasnom vizijom grupa afirmisanih profesionalaca sa dugogodišnjim iskustvom u stručnoj praksi, obrazovanju i radu u stručnim asocijacijama, krenula je putem novih stvaranja.

Put kojim smo krenuli nije bio lak. Kritikovani za načinjen iskorak, osporavani sa prognozom da nećemo uspeti… Međutim, nismo se uplašili, nismo zastali, jer smo znali da za ovakav tim nema nerešivih pitanja i nema prepreka koje se ne mogu premostiti.

Unija udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Republike Srbije od prvog Kongresa koji je održan u prvoj nedelji novembra 2017. godine u Hotelu “Omorika” na Tari, krenula je uzlaznom putanjom ostavljajući za sobom tragove novih sadržaja, inoviranih programa, osmišljenih veština organizacije što nas je činilo drugačijim. Zapažena različitost u odnosu na ranije, novi izraz zadovoljstva svih onih koji su nam verovali, koji su nas podržali, koji su sa nam sa tog prvog Kongresa poslali poruku da nastavimo, da ćemo biti bolji, da će i drugi prepoznati tu notu ozbiljnosti kada govorimo o struci, tu notu radosti kada na večerima svetkovina stvaramo uspomene koje će nas svakog novembra ponovo dovesti na Taru. Bio je to za nas veliki podstrek, vetar u leđa koji nas je pokretao napred u nova sutra.

Iza nas su tri kongresa, dva simpozijuma, dva simpozijuma sestara u neurologiji i hirurgiji,  studijska putovanja: poseta opštoj bolnici u Frankfurtu, KC u Moskvi, Univerziteskoj klinici i univerzitetu za obrazovanje sestara u St. Petersburgu. Na trećem kongresu potpisali smo memorandum o održavanju I Međunarodnog kongresa. Na inacijativu Unije da zbog potreba unapređenja sestrinske profesije organizujemo Balkanski Kongres organizovana je debata u kojoj su učestvovali direktor i predstavnici Komore medicinskih sestara Kantona Sarajevo, predstavnici Udruženja zdravstvenih radnika “Medicinar” iz Brčkog, predstavnici sa Univerziteta za obrazovanje sestara iz St. Petersburga, predstavici zdravstvenih ustanova BiH, Republike Srpske, Makedonije, Crne Gore, predsednik i članovi Naučnog odbora Unije, predsednik i članovi Izvršnog odbora Unije, predsednici Udruženja – članice Unije. Ideja za organizaciju Balkanskog Kongresa ocenjena je značajnom za sestrinstvo balkana i Evrope. Potpisan je memorandum. Započeli smo pripreme za organizaciju Balkanskog Kongresa odmah nakon vanredne sednice IO  na kome je doneta odluka o održavanju, odluka o prihvatanju predloga plenarne tematike, odluka o sprovođenju svih osmišljenih koraka u organizaciji Balkanskog Kongresa. Akreditovali smo Međunarodni Kongres prema Pravilniku o bližim uslovima za sprovođenje KME i iz razloga jer smo okupili članove Naučno programskog odbora i predavače iz brojnih evropskih država  Nemačke, Rusije, Bugarske, Slovenije, Turske, Bosne I Hercegovine, … Entuzijazam i radost ponela je sve nas. Ne postoji kamera, objektiv koji bi verodostojno zabeležio taj ponos, tu radost zbog postignutog. Ali za sigurno, ono što je zabeležilo naše srce, naš razum ostaće večito sećanje  na postignuto, ali i potvrda da ne postoje visine do kojih se ne može stići, ako se postavi cilj i  ako postoji tim. Unija ima i jedno i drugo.

Posebno i sa zadovoljstvom ističem postignuća u izdavačkoj delatnosti UUMSZTRS. Hrabro i odlučno, bez oklevanja pripremali smo sadržaje za prvo izdanje časopisa Unije udruženja. Okupili smo obrazovane, od ideje, ambiciozne. Za nepunih šest meseci od osnivanja izašao je naš prvi broj: Nacionalni časopis Vizija.

Svaki naredni broj časopisa bio je sadržajniji, kvalitetniji. Kvalitetom smo krčili put priznanja. Priznanje je stiglo od Narodne biblioteke Srbije koja je naš časopis, kome smo promenili naziv u Sestrinska vizija svrstala u naučne časopise Srpske citatne liste. Finansijska podrška od članica Unije: Udruženja Beograda, Smedereva, Ćuprije i Kraljeva omogućila je ispunjenje ugovornih obaveza prema Narodnoj biblioteci Srbije. Naučni časopis Sestrinska vizija dostupan je široj stručnoj javnosti naše države i šire u štampanom i elektronskom izdanju. Časopis je vidljiv. Uredništvo časopisa neumorno u potrazi za kvalitetom više. U uredništvu časopisa pored cenjenih profesora i saradnika iz obrazovnih i zdravstvenih institucija naše države su profesori, naše koleginice i saradnici iz Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, Rusije i drugih zemalja.

U jedno smo sigurni – da kvalitet uvek bude zapažen. Kvalitet je oruđe Unije udruženja u pridobijanju sagovornika. Ovo je put kojim smo krenuli maja 2017. godine i kojim i danas koračamo ka postavljenim ciljevima.

Na ovom putu nismo bili sami. Postigli smo puno zahvaljujući mnogima: našim članicama, direktorima zdravstvenih ustanova, saradnicima iz obrazovnih ustanova. Nismo čekali da prikupljamo njihove doprinose, bilo ih je dovoljno da ih uz sve počasti i svečanosti na III Kongresu novembra 2019. godine proglasimo prvim počasnim članovima UUMSZTRS. Karticu počasnog člana dobili su: dr Zoran Mrvić, direktor OB “Studenica” iz Kraljeva, dr Nenad Đorđević, direktor OB “Sveti Luka” iz Smedereva, dr Milan Savić, direktor Specijalne bolnice “Sveti Sava” iz Beograda, Sead Džomba generalni sekretar Komore medicinskih sestara Kantona Sarajevo i Fikreta Jusufović, podpredsednik Udruženja zdravstvenih radnika “Medicinar” iz Brčkog. Da ih karta počasnog člana uvek podseća koliko su dali, ali da mogu još. A mi znamo da njihov doprinos neće izostati.

Potpisali smo sporazum o saradnji sa Komorom medicinskih sestara kantona Sarajevo, Udruženjem zdravstvenih radnika “Medicinar” iz Brčkog.

Pripremili i akreditovali I Međunarodni Kongres, III Simpozijum UUMSZTRS, III Simpozijum sestara u neurologiji, IV redovni Kongres UUMSZTRS.

U časopsu Udruženja sestara iz St. Petrsburga na nekoliko stranica Svetlana Aristodova, predsednica Udruženja i profesor na Univerzitetu u Petersburgu, učesnica na našem III  Kongresu, pisala je o Uniji, održanom Kongresu. Članak je nasovila našim osnivačkim motom:

ДЕВИЗ: СЕСТРИЧЕСТВО БЕЗ ГРАНИЦ – ДЕЛИТЕСЬ ЗНАНИЯМИ И ОПЫТОМ. 6 – 10 ноября в Республике Сербия на красивой горе Тара прошел III Национальный Конгресс медицинских сестер и техников. Организатором мероприятия выступил Союз Ассоциации медсестер и техников здравоохранения Республики Сербия…

Dobili smo ponudu da potpišemo sporazum o saradnji sa Udruženjem iz Petersburga.

Međutim, …

Pandemija Covid-19, je svuda u svetu pa i u našoj zemlji zaustavila tokove svakodnevnog života i rada. Prioriteti da se sačuva zdravlje nacije, da se dobije bitka za svaki život odložili su sve planove, dogovore.

Duboko verujemo da je ovo prolazno, da ćemo nastaviti tamo gde smo stali početkom 2020. godine, da ćemo realizovati sve planove, potpisati još mnogo sporazuma o saradnji, proglasiti nove počasne članove, da ćemo graditi našu kuću i radovati se novim radnim druženjima i novim uspesima naše Unije.

                                    

                                                                           Radmila Jazić

                                                                    Predsednik Unije udruženja

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑