Izveštaj sa III Simpozijuma UUMSZTRS

ИЗВЕШТАЈ

                         III НАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ УУМСЗТРС

 

 

У организацији Уније удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије у периоду од 24. – 27.06.2021.године у конгресној сали хотелског комплекса Емровић рај у Новопазарској бањи оджан је III  Национални Симпозијум.

 

            Симпозијум је акредитован код ЗС Србије  одлуком: 153 – 01- 00188/2021 – 01  донетом дана 18.05.2021.године, заведеном под бројем: Д -1- 270/21 за циљну групу медицинских сестара, здравствених техничара, лекара, стоматолога, лекара специјалисте медицинске биохемије и фармацеуте.

              Ово је прво стручно окупљање медицинских сестара, здравствених техничара, лекара и сарадника након одржаног Конгреса у новембру 2019.године. Заменили смо скафандере, рукавице, визире за таолете у којима смо се поново осећали  боље, задовољније. Близу двеста учесника Симпозијума из здравствених установа Републике Србије, здравствених установа БиХ из Кантона Сарајево, као и представника Коморе сестара и техничара БиХ  кантона Сарајево, достојанствено је на свечаном отварању Симпозијума поздравило др Мирсада Ђерлека, државног секретара у Министарству здравља Републике Србије који је, обраћајући се учесницима, пренео поздраве подршке председника Републике Србије Александра Вучића и Министра здравља др Златибора Лончара, нагласивши  да се никада не сме заборавити терет, посвећеност и жртве које су поднели здравствени радници за време епидемије  изазване Covid 19 вирусом. У овом свечаном тренутку

 као и у вишедневном раду  са учесницима Симпозијума био је Денис Томић председник Извршног одбора огранка Београд – КМСЗТС и представници образовних институција.

 

             Стручни садржаји на Симпозијуму реализовани су  радом у пленуму кроз организацију округлог стола на тему: Дијагноза неге – Синдром непокретности – Колаборативни проблем за који је модератор Јелица Мишић, струковна мед.сестра са Института за реуматологију из Београда одржала запажено уводно предавање. Предавачи по позиву из здравствених установа Београда, Краљева, Смедерева, Ћуприје и Новог Пазара истакли су примере стручне праксе засноване на научом третману хроничних рана, али и све оно што нас и због чега чини различите у процесу рада.

 

              Важно је истаћи одржана поручена предавања сарадника из организација које се баве производњом и дистрибуцијом савремених производа чија примена у стручној пракси даје жељене исходе  у третману хроничних рана. За поручена предавања на теме: Примена савремених облога у третману хроничних рана које је одржала др Татјана Савић   iz Lohmann & Rauschea  која је у организованој радионици представила савремене облоге и практичну примену истих, као и предавање  др Саше Китановић из FARMIXA на тему: „Када ране могу дисати, брже зарастају“ – примена хемоглобина у зарастању рана, изазвала су велико интересовање код учесника Симпозијума који су након конструктивне дискусије предложили и усвојили закључак који ће чинити саставни део овог извештаја.

                Председница удружења  пацијената ILCO стома Србије  г-ђа Снежана Милојевић предавањем  које је илустровано сликама из живота пацијената са стомом  како могу квалитетно живети ако се  правовремено едукују   за превазилажење свих непознаница које прате пацијенте у новонасталим здравственим проблемима.

 

                 Представница ВМШСС „Милутин Миланковић“ из Београда, Светлана Сентјаков која више деценија образује струковне медицинске сестре истакла је значајним за здравствени систем наше земље да има високо образоване медицинске сестре које су носиоци услуга  како у очувању  здравља тако и у  дијагностици , планирању и спровођењу здравствене неге.

 

                  И овај Симпозијум смо завршили евалуацијом, наградили смо најбоље постер и усмене презентације, донели закључке.

 

                  Обрадом евалуационих упитника запажа се задовољство код учесника Симпозијума одабиром пленарне тематике, вештином и стручношћу излагања предавача у пленарној тематици,  одабиром поручених предавања која су оцењена  значајном допуном и подршком пленарној  тематици. Такође, усмене и постер презентације стручних радова су оцењене добрим примерима стручне праксе. Стручни радови изложени путем постер презентације завредели су похвале од стране стручног одбора Симпозијума који је  ауторе  усмених презентација наградио захвалницом и књигама: ИСТОРИЈАТ СЕСТРИНСТВА коју је издало УМСТ КЦС „Сестринство“ из Београда  и  Монографија сестринства и бабиштва, аутора проф. Снежане Бошковић.

 

                   На предлог стручног одбора , а  учесници Симпозијума су, због препознатог социјално економског проблема за кориснике, породицу и здравствени систем наше државе у лечењу хроничних рана, усвојили предложени закључак:

  • Да Унија удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије именује радну групу која ће радити на изради стандарда здравствене неге у третману хроничних рана. Урађене стандарде предочити Министарству здравља Републике Србије од кога очекујемо да препозна значај и препоручи јединствен приступ у примени стандарда у санирању хроничних рана.

 

             Са надом да нас епидемија изазвана Covid 19 вирусом, неће реметити да наставимо спровођење континуиране медицинске едукације, значајног вида неформалног образовања за добробит стручне праксе за потребе  корисника здравствене заштите, успешно смо завршили  и ово  радно дружење.

 

 

Председник УУМСЗТРС

Радмила Јазић, с.р.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑