IZVEŠTAJ IV KONGRES – UUMZSTRS

У организацији Уније удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије у периоду од 20.10. – 24.10.2021.године у конгресној сали Хотела „Оморика“ на Тари одржан је  IV Конгрес.

Конгрес је акредитован код ЗС Србије  одлуком: 153 – 01- 00333/2021 – 01  донетом дана 16.08.2021.године, заведененом под бројем: Д -1- 443/21 за циљну групу медицинских сестара, здравствених техничара, лекара, стоматолога, лекара специјалисте медицинске биохемије и фармацеута.

           Свесни епидемиолошке ситуације, са довољном дозом оптимизма, али и опреза, дочекали смо првог дана Конгреса и регистровали 135 учесника. Речи су биле сувишне. Сви учесници су беспрекорно поштовали све епидемиолошке мере  што је омогућило да се садржаји Конгреса реализују по плану, без ометања неочекиваним, али могућим дешавањима изазваним појавом инфекције вирусом Ковид 19.

Након церемоније свечаног отварања Конгреса, председница Радмила Јазић прогласила је Конгрес отвореним.

              Стручни садржаји на Конгресу реализовани су  радом у пленуму кроз организацију округлог стола на тему: Болести плућа савременог доба – колабопративни проблем  – за који је модератор Радмила Јазић, струковна мед.сестра из КБЦ Бежанијска коса из Београда, председница Уније удружења,  одржала запажено уводно предавање.

Р.Јазић,М.Мијајловић,Др Андрић, Др Муртезани, др Костић – предавачи у пленуму

Предавачи по позиву лекари, онколози Др Зоран Андрић и Др Зафер Муртезани из КБЦ Бежанијска коса из Београда, говорили су о примени иновативне имунолошке и биолошке терапије у лечењу карцинома плућа. Знањем и умећем врхунских професионалаца са доста шарма заинтересовали су учеснике да пропрате предавања .

Др Зоран Андрић
Др Зафир Муртезани

Важно је истаћи запажено предавање  др Славише Костића директора Специјалне болнице за болести плућа из Сурдулице који је говорио о ТБЦ са освртом на последице које оставља инфекција вирусом Ковид 19 на респираторне органе оболелог.

Напори да се спроведу протоколи у лечењу инфицираних вирусом Ковид 19, да се постигну жељени исходи  у многоме  зависе од организације служби дијагностике, лечења и здравствене неге о чему је у свом предавању говорила Марија Мијајловић, струк.мед.сестра, главна сестра ОБ „Студеница“ из Краљева.

 Шта нам се све дешавало, како смо одговарали на изазове и каква искуства смо понели из епидемије која и даље траје, најбоље су изнели учесници Конгреса кроз усмене и постер презентације стручних радова.

Др Андрија Ћосић,МФ, Ниш
Јасмина Марковић, ВМА, Београд
Маја Вучковић, КЦС, Београд

              Сателитски Симпозијум реализовали су уважени сарадници из Астра Зенека што је употпунило рад у пленуму и наговестио важним да на неком од наредних стручних окупљања представимо примере из праксе примене савремених начина лечења болести плућа.

                Поново са нама, председница удружења  пацијената ILCO стома Србије  г-ђа Снежана Милојевић и њен животни сапутник Драган Триван у вечерњем термину „Приче из живота……..“ илустровано сликама из живота пацијената са ILCO –о стомом истакли су значај правовремене едукације која је предуслов за квалитет живота пацијената са стомом.

                   Унија удружења медицинских сестара и здравствених техничара Републике Србије,  отвореност  за сарадњу исказала је потписивањем Споразума о сарадњи са Комором медицинских сестара и техничара Кантона Сарајево, БиХ и Удружењем „Медицинар“ из Брчког, дистрикт БиХ. Препознат визионарски дух саткан напредним идејама које промовишу вредности позива здравствених професионалаца и овог Конгреса у вечерима светковина потписали смо споразум о сарадњи са Удружењем Онколога Бежанија.

               Рад Уније удружења је транспарентан. Процене  како смо се организовали и како радимо доносе нам нове сараднике који дају доприносе за успешнији рад и развој Уније. Од овог Конгреса Унија је богатија за још два почасна члана: Др Часлав Недељковић, заменик директора ДЗ у Лесковцу и Асист.спец.др Андрија Ћосић, МФ Универзитета у Нишу, Клиника за Стоматологију Ниш.

Др Андрија Ћосић
Др Часлав Недељковић

Бити почасни члан  Уније удружења значи веровати у визију и несебично даривати додатне потенцијале који нас могу довести до заједничког циља. А наш циљ је да ширимо знање и искуство, да градимо будућност здравствених професионалаца примерену хуманом позиву који смо одабрали.

Чину потписивања Споразума о сарадњи са Удружењем онколога Бежанија и проглашењу почасних чланова, поред учесника Конгреса, присуствовали су наши уважени сарадници из Коморе медицинских сестара и техничара Кантона Сарајево БиХ, председник Проф.др.сци.мед Хаџан Коњо, генерални секретар Сеад Џомба почасни члан Уније као и  г-ђа Фикрета Јусуфовић почасни члан из Удружења „Медицинар“ из Брчког.

Са вечери светковина….
Са колегама из Сарајева ….гала вече

И овај Конгрес смо завршили евалуацијом, наградили смо најбоље постер и усмене презентације, донели закључке.

 

                  Обрадом евалуационих упитника запажа се задовољство код учесника Конгреса одабиром пленарне тематике, вештином и стручношћу излагања предавача.

Такође, усмене и постер презентације стручних радова су оцењене добрим примерима стручне праксе. Стручни одбор Конгреса, уважавајући мишљење председавајућих сесијама усмених презентација, као и мишљење комисије за постере наградио је ауторе најзапаженијих презентација захвалницом и књигама: ИСТОРИЈАТ СЕСТРИНСТВА коју је издало УМСТ КЦС „Сестринство“ из Београда.

 

ЗАПАЖЕНЕ – ПОХВАЉЕНЕ УСМЕНЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ:

 

  • Значај медицинске сестре техничара код политрауматизованих болесника где постоји могућност суспектне повреде слезене-приказ случаја-Небојша Јовановић ОБ Лесковац
  • Ментална магла- последица ковида-Станимирка Васић Краљево
  • Положај психијатрије у БиХ за вријеме Османске и Аустроугарске власти-Тарик Хасибовић психијатријска болница Кантона Сарајево
  • Постпорођајна депресија –Весна Симић КБЦ Земун
  • Здравствено васпитни рад у примени савремених инсулина-Јелена Јовановић ОБ“Свети Лука“Смедерево

 

ЗАПАЖЕНЕ – ПОХВАЉЕНЕ ПОСТЕР ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ:

 

  • Инкопатибилност лекова код парентералне терапије-Јасмина Миљковић ОБ Ћуприја
  • Учесталост интрахоспиталних инфекција у јединици интезивног лечења-Марина Матијев Специјална Болница „Свети Сава“ Београд
  • Колективни имунитет-сигурна заштита- Данијела Симовић ОБ“Студеница“Краљево
Запажени – похвањени аутори стручних радова

На предлог стручног одбора, а учесници Симпозијума су подржали да се Конгрес заврши доношењем закључка.

 

ЗАКЉУЧАК:

Медицинске сестре у систему здравствене заштите су неизоставни чланови мултидисциплинарних тимова за праћење иновација у примени билошке и имунолошке терапије неситноћелиског карцинома плућа,туберкулозе и Covida 19.

Рад у овим тимовима захтева да сестра буде едукована и да зна шта се може очекивати код пацијента, као  и када и како ће реаговати, може ли то урадити самостално или по налогу лекара.

 

КАЖИТЕ ШТА РАДИТЕ, РАДИТЕ ТО ШТО СТЕ РЕКЛИ ДА РАДИТЕ И ТАДА ДОКУМЕНТУЈТЕ СВОЈ РАД!

 

             Са надом да нас епидемија изазвана Covid 19 вирусом, неће реметити да наставимо спровођење континуиране медицинске едукације, значајног вида неформалног образовања за добробит стручне праксе за потребе  корисника здравствене заштите, успешно смо завршили  и ово  радно дружење. Са Таре окупане октобарским сунцем одлазимо уверени да ће нам неки нови стручни сусрети донети  очекиване садржаје који ће обогатити ризницу успомена на дане заједничког рада и дружења.

 

Све жене се рађају једнаке….. Али….. Само најбоље постају медицинске сестре……“

 

 

Председник УУМСЗТРС

Радмила Јазић, с.р.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑