Zašto smo se osnovali?

OBAVEŠTENJE STRUČNE JAVNOSTI

Unija udruženja medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Republike Srbije 

Poštovane koleginice i kolege, cenjeni saradnici,

Izvorne vrednosti stručne sestrinske asocijacije, Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije, od osnivanja 1995.godine, utkane su u mnoge sadržaje rada što je stručnu asocijaciju činilo prepoznatom kako u Republici Srbiji tako i šire. U uspešan dvadesetogodišnji rad Udruženja utkana su mnoga imena, poznatih, afirmisanih profesionalaca, koji su svojim vizionarskim, nadahnutim i posvećenim radom, obeležili njegov razvojni put.

Greške u izborima predsednika Udruženja 2014. i 2016.godine na vanrednoj sednici Skupštine Udruženja, ne doživljavamo ličnim neuspesima. Otvorenenih srca, primali smo, uvažavali, davali na značaju svakom članu tima. Poneseni željom da na putu razvoja sestrinstva na našim prostorima damo veliki doprinos, davali smo se stručno, intelektualno, a da se nikada nismo bavili analizom ima li u timu i onih čiji je doprinos bio minoran. Ukazali smo im poverenje. Na ukazano poverenje odgovorili su destruktivnim delovanjem, urušavanjem stečene materijalne potpore, preusmeravanjem svih aktivnosti Udruženja na ličnu komunikaciju, tendecioznim i zlonamernim potiskivanjem ključnih članova tima i zdravstvenih ustanova koje su kadrovskim i materijalnim resursima bile velika podrška u radu UMSTBS.

Nemila dešavanja, odstupanje od načela ravnopravnosti, od utvrđenih standarda stručno -organizacionih sadržaja funkcionisanja Udruženja, i neuspešni pokušaji da se zaustave neželjene radnje štetne po UMSTBS, neminovno su doveli do podele u Udruženju.
Jedan broj beogradskih zdravstvenih ustanova, koje su bile članice Udruženja od osnivanja 1995.organizovalo se na osnivačkoj Skupštini koja je održana 07.04.2017. godine i osnovalo UDRUŽENJE MEDICINSKIH SESTARA, TEHNIČARA I BABICA ZDRAVSTVENIH USTANOVA BEOGRADA sa željom da pod istim uslovima kao i Udruženje Mačvanskog okruga, Udruženje Moravičkog okriuga, Udruženje Jablaničkog okruga… “potpiše ugovor” sa matičnim udruženjem i ostane članica UMSTBS.
            Samovoljnom odlukom aktuelnog predsednika UMSTBS, osporeno je zdravstvenim ustanovama Beograda koje su od osnivanja članovi Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srbije, pravo na organizovanje sa čim je prestalo njihovo članstvo u UMSTBS.

Jedan broj Udruženja zdravstvenih ustanova Republike Srbije (Smederevo, Ćuprija, Kraljevo, Udruženje „Kosovka devojka“ (DZ Kruševac) koje su bile članice Udruženja R.Srbije, od osnivanja, iz izstih razloga su istupile iz matičnog Udruženja.

Nepotrošeni entuzijazam, želja da se nastavi putem zajedničkog rada i stvaranja rađali su nove ideje. Pokrenuta je inicijativa za sazivanje osnivačke Skupštine i stvaranje Unije Udruženja.

Dana 20.05.2017.godine osnovana je UNIJA UDRUŽENJA MEDICINSKIH SESTARA I ZDRAVSTVENIH TEHNIČARA REPUBLIKE SRBIJE koju čine:
Udruženje zdravstvenih ustanova Beograda
Udruženje OB „Sveti Luka“ iz Smedereva
OB „Studenica“ iz Kraljeva
ZC iz Novog Pazara
OB iz Ćuprije
Udruženje „Kosovka devojka“ koje okuplja veliki broj zdravstvenih ustanova sa juga Srbije ( Leskovac, Lebane, Grdelica, Vranje, Vladičin Han, Surdulica).

Pokušaj da nas osporavaju dolazi upravo od onih čiji doprinos radu Udruženja je minoran.
Pokušavaju da nas ospore dok  troše sve što im je ostalo poklonjeno od nas stvaralaca i vizionara.
Jedino ne mogu da izbrišu naša imena iz bogate arhive Udruženja, i ne mogu da nas izbrišu, uvereni smo, kod mnogih od vas, sa kojima smo godinama ostvarivali uspešnu saradnju, kod vas kojima ime svakog od nas znači sećanje na te godine zajedničkog rada, druženja i sticanja prijatelja.

            Poštovani prijatelji, kolege, koleginice, cenjeni saradnici, nismo odustali. Osnaženi smo, potstaknuti novim potencijalima za rad i stvaralaštvo. Veliki tim profesionalaca, kako iz zdravstvenih ustanova, tako i iz obrazovnih sestrinskih institucija, okupljenih u osnovanoj Uniji udruženja, sa bogatim radnim iskustvom, obećava bolje, inovirane, bogatije sadržaje i osavremenjenu organizaciju kongresa i simpozijuma.

Zajedno sa vama svi ciljevi će biti dostižni!
Naš moto: “SESTRINSTVO BEZ GRANICA – PODELIMO ZNANJE I ISKUSTVO”, ujedno je i otvoreni poziv za saradnju svim kolegama i koleginicama, cenjenim saradnicima, i poštovaocima časnih poziva medicinske sestre, babice i drugih zdravstvenih radnika.

             Naš moto: Sestrinstvo bez granica – podelimo znanje i iskustvo, ujedno je i otvoreni poziv za sve zdravstvene ustanove i sva Udruženja zdravstvenih ustanova, da potencijal rada van domena zdravstvene ustanove, usmere na rad u UNIJI, našoj zajedničkoj stručnoj asocijaciji u kojoj će naši instrumenti rada proizvoditi “muziku, a ne buku”.

 S poštovanjem,
Predsednica
UNIJE UDRUŽENJA MEDICINSKIH SESTARA I ZDRAVSTVENIH TEHNIČARA REPUBLIKE SRBIJE
Radmila Jazić, s.r.
Generalni sekretar Unije
Živka Mirčić, s.r.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑